Plněné prso perličky s bramborovou terinou
Už jste někdy zkoušeli péct maso z perličky? Má výrazné chuťové a aromatické vlastnosti. Perlička je většinou vhodná k pečení nebo dušení. Šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David doporučuje prsa perličky naplnit bylinkami a slaninou a podávat s terinou z brambor a restovanou hlívou ústřičnou. Vyzkoušejte jeho recept.
Suroviny:
4 prsa z perličky
200 g kuřecích prsou
100 g 33% smetany
50 g anglické slaniny
1 vejce
sůl
bílý pepř
40 g petrželky
10 g pažitky
10 g estragonu
50 g vepřové bránice
Postup:
1. Náplň si připravte tak, že kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a dejte do nožového robota a kútrujte dohladka asi 1 minutu. Pak přidejte vejce a kútrujte další 1 minutu. Nakonec přidejte smetanu, osolte a opepřete a kútrujte 30 sekund.
2. Do takto připravené fáše přidejte najemno nasekané bylinky a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Vše pořádně promíchejte.
3. Prsa z perličky opatrně prořízněte tak, aby vznikla kapsa. Lehce osolte, opepřete, naplňte do středu ochucenou fáší a zabalte do vepřové bránice.
4. Pečte v troubě na 180°C 15 minut. Pak nechte 10 minut odstát a překrojte na polovinu.
Kuřecí šťáva s tymiánem:
200 g kuřecího fondu
tymián
40 g másla
Postup:
1. Na polovině másla orestujte lístky tymiánu, zalijte kuřecím fondem, provařte a nakonec přidejte máslo a už nevařte. Dle potřeby dochuťte solí.
Bramborová terina:
600 g brambor
100 g másla
sůl
30 g slunečnicového oleje
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, promíchejte s rozpuštěným máslem a osolte.
2. Do formy na biskupský chlebíček vystlané pečícím papírem naskládejte brambory po vrstvách tak, aby forma přesahovala o 1 cm. Přeložte pečící papír, pečte na 150°C asi 60 minut.
3. Upečené brambory ve formě zatižte a dejte do lednice. Po vychlazení nakrájejte na plátky a opečte na oleji.
Restovaná hlíva ústřičná:
250 g hlívy ústřičné
30 g slunečnicového oleje
20 g másla
sůl
mletý kmín
petrželka
Postup:
1. Na oleji orestujte natrhanou hlívu ústřičnou, osolte, přidejte mletý kmín, máslo a nasekanou petrželku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka