Pivní recepty: Pivovarský řízek
K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.
Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Pivovarský řízek
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
0,5 kg vepřového řízku
1 vejce
100 ml piva
6 lžic hladké mouky
hladká mouka na obalení
olej
200 g brambor
česnek
majoránka
sůl
Postup:
1. Vepřové řízky naklepejte, okořeňte česnekovou solí a obalte v hladké mouce.
2. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, okořeňte, smíchejte s moukou, pivem a vejcem. Vše důkladně promíchejte.
3. Ve vzniklé hmotě obalte připravené maso a smažte v horkém oleji.
4. Pivovarský řízek podávejte se zeleninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.