Pivní recepty: Kachna na pivu s nádivkou
K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.
Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Kachna na pivu s nádivkou
Doba přípravy: 100 minut
Suroviny:
kachna
750 ml piva
sůl
tymián
100 g kachních jater
šunka
máslo
2 rohlíky
vejce
2 cibule
pepř
petrželová nať
Postup:
1. Kachnu omyjte, zvenku i zevnitř okořeňte tymiánem, osolte a naplňte nádivkou.
2. Nádivku uděláte tak, že na másle zpěníte najemno posekanou cibuli, na ní orestujete na kostičky nakrájená játra, podlijete pivem a krátce podusíte. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíte pivem, přidáte vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželovou nať. Osolíte a opepříte.
3. Na závěr do směsi zamícháte nakrájená podušená játra.
4. Kachnu s nádivkou zašijte, posolte a vložte na pekáč. Pečte zvolna v troubě dokřupava za častého podlévání výpekem a pivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.