Pivní recepty: Hovězí pečeně na jalovci a pivu
K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.
Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Hovězí pečeně na jalovci a pivu
Doba přípravy: 120 minut
Suroviny:
400 g zadního hovězího masa
50 g slaniny
2 lžíce oleje
100 g cibule
lžíce hořčice
500 ml tmavého piva
chléb
jalovec
pepř
sůl
Postup:
1. Maso osolte, prošpikujte klínky slaniny a opečte na tuku v pekáči. Vyjměte ho a na tuku dozlatova orestujte nakrájenou cibuli.
2. Zalijte pivem, vmíchejte hořčici, vraťte maso do pekáče a přidejte koření.
3. Pečte v troubě pod pokličkou za občasného podlévání vypečenou šťávou doměkka. Měkké maso vyjměte a nechte vychladnout.
4. Šťávu zahustěte nastrouhaným tvrdým tmavým chlebem a asi 30 minut povařte. Potom přeceďte a dochuťte.
5. Vychladlou pečeni nakrájejte na porce, plátky vložte do omáčky a prohřejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.