Papriky se sýrem podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
4–6 velkých paprik (mohou být v různých barvách, je to efektní)
300 g šunky vcelku
300 g tvrdého sýru vcelku (gouda, čedar)
3 vejce
3 lžíce mléka (smetany)
4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Papriky omyjte a rozkrojte podélně na dvě půlky. Očistěte je od zrníček a dužiny, stopku jim zachovejte.
2. Do velké mísy nastrouhejte na hrubém struhadle šunku a potom stejné množství sýru. Prolisujte česnek a promíchejte. Můžete přidat hrst petrželky, pažitky nebo nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
3. Do hrnečku rozklepněte vejce a rozmíchejte je s trochou mléka nebo smetany. Přidejte do velké mísy se šunkou a sýrem, trochu promíchejte a poprašte hladkou moukou. Pečlivě směs promíchejte a velkou lžící začněte plnit půlky paprik. Ty pak pokládejte na plech potřený olivovým olejem.
4. Troubu rozehřejte na 180 °C.
5. Plech s paprikami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 30 minut, až je náplň zlatá a papriky zespodu opečené (tvoří se na nich „puchýře“). Na talíři je ještě polijte šťávou, která zůstala na plechu.
6. Jako příloha se hodí nové brambory nebo bílé pečivo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.