Nudle s mákem podle receptu Kuchařky první republiky

Za první republiky se v pátek dodržoval půst. Jídlo bylo obyčejně bezmasé, buď koláče nebo těstoviny. Nechte tedy maso v lednici i vy a vyzkoušejte jeden páteční recept z Kuchařky první republiky. Její autorkou je Eva Všetíčková.

Suroviny:

350 g hrubé mouky
špetka soli
2 vejce
1 žloutek

Na dokončení:

mletý mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo na promaštění a přelití

Postup:

1. Na vál nasypejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce, žloutek a vlijte půl skořápky studené vody. Nejprve vidličkou přihrnujte mouku z krajů k vejcím a poté ručně zpracujte v tužší těsto, které dobře vyhněťte, aby se nelepilo. Rozdělte ho na tři bochánky. Na vále je přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny odpočinout.

2. Z každého bochánku vyválejte co nejtenčí placku a přehoďte ji přes opěradlo židle (nebo položte na utěrku na stůl), aby trochu oschla, asi půl hodiny.

3. Proschlé pláty těsta pokrájejte na požadované tvary a rozprostřete na vále. Těstoviny prosypejte moukou a nechte asi 10 minut oschnout.

4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu hodně osolenou vodu, vložte do ní těstoviny a 2 až 3 minuty je vařte. Hotové sceďte a promíchejte s trochou rozpuštěného másla, aby se neslepily. Dejte je na mísu nebo rozdělte na talíře, posypejte mletým mákem s cukrem a polijte vroucím máslem.