Neznám podmínky, ve kterých by se nedalo uvařit dobré jídlo, říká kuchař Jiří Hilgart
Jiří Hilgart je privátní kuchař, principál cirkusu Smoke & Fire a také symfonický muzikant na odpočinku. Před devítí lety si také téměř vyvařil titul MasterChefa. „Soutěž mi otevřela dveře dál, to musím uznat,“ říká v pořadu Host Lenky Vahalové.
„Po Master Chefovi přišly nabídky a také mi ta soutěž udělala i nějaké jméno. Musím uznat, že mi to dost pomohlo. Už je to devět let po, takže se trochu stydím, působí to tak, že jsem nedokázal nic jiného.“
MasterChef otevřel dveře
Do soutěže by prý šel klidně znovu. „Přihlásil jsem se z důvodu zábavy, nehledal jsem profit ani slávu na sociálních sítích. Já se tam šel pobavit a být v komunitě lidí, kteří berou vaření stejně jako já a to bych si klidně rád zopakoval.“
Sám sebe popisuje hlavně jako privátního kuchaře. „Představte si situaci, že člověk slaví třicátiny, chce zůstat ve svém prostředí a zároveň se chce věnovat hostům a dát si něco dobrého. Jedna varianta je, že si objedná pizzu, nebo si domů pozve privátního kuchaře a domluví se s ním, co chce jíst. Vařit dobře se dá téměř na čemkoliv. Když máte prvotřídní techniku, tak je to rychlejší a přesnější, ale neznám podmínky, kde by se nedalo uvařit dobré jídlo.“
Smoke & Fire Academy
Jiří Hilgart také stojí za akcí Smoke & Fire Academy, která začala 18. května a bude trvat až do konce června. „Během té doby odbavíme 10 kurzů a budou to kurzy pod širým nebem. Součástí bude kurz grilování, kurz na burgry, smash burgry, trhané maso, upečeme domácí briošky, připravíme majonézy a tak dál.“
„Snažím se na lidi napojit a poznat, kde v kuchařském skillu jsou. Takovou akci totiž dostanete většinou jako dárek. A přichází hlavně muži. První půlhodinu jsou vyděšení, takže se snažím věnovat čas tomu, aby se cítili dobře. Místo mám samozřejmě jak pro extroverty, tak i pro introverty.“
Oslava přípravy jídla pod otevřeným nebem
Na přelomu srpna a září se pak lidé můžou těšit na další akci, tentokrát na Smoke & Fire Food Fest. „Pořádáme ji v Holešovicích na Výstavišti a je součástí velké akce All American Fest. Na jednom plácku bude spousta různých amerických aktivit a my si vzali na starost jídlo. Už to ale nebude jen o burgrech nebo o křidýlkách. Snažím se dostat osobnosti grilařské scény na jedno místo a poradovat se lidmi, co se přijdou podívat a najíst,“ dodává Jiří Hilgart.
Jaké chyby děláme, když pracujeme se zeleninou? Co by nedal do burgeru? Jak podle něj vypadá dobrý kuchař? Vrátí se někdy k muzice? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.