Nepravá želví polévka
Želví polévka je stále považována za jednu z nejexkluzivnějších polévek na světě. Jenže želv povážlivě ubývá a tak želví maso raději nahradíme hovězí oháňkou. Máme pro vás má recept, který pochází z Kuchařek první republiky.
Suroviny:
750 g hovězí oháňky
250 g hovězích kostí
100 g kořenové zeleniny (kousek celeru, mrkev, petržel)
sůl
pár kapek madeirského (nebo jiného sladkého dezertního) vína
hladkolistá petrželka
Na žloutkové knedlíčky:
5 žloutků z natvrdo uvařených vajec
150 g hladké mouky
sůl
Postup:
1. Omyté oháňky a kosti zalijte ve velkém hrnci 2 litry studené vody, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, trochu osolte, uveďte do varu a pak na mírném plameni vařte nejméně 2 hodiny (klidně i víc), až bude maso úplně měkké.
2. Vývar sceďte, maso oberte z kostí, zbavte nevzhledných částí a vraťte spolu se zeleninou zpět do polévky. Dochuťte solí a vínem.
3. Přísady na knedlíčky utřete v misce na tvárnou hmotu a pak tvarujte malé knedlíčky. Povařte je asi 10 minut v mírně osolené vodě, rozdělte do misek nebo do talířů a zalijte vývarem. Na talíři polévku posypte najemno nakrájenou petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.