Nebojte se jich. Dršťky mohou být pochoutkou, na kterou hned tak nezapomenete
Tušíte, proč mají dršťky takový divný název? Slovo dršťka se používá jen v češtině a zřejmě pochází ze starého výrazu „dršť“, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, ty méně hodnotné. Naopak ceněným vnitřnostem se říká droby. Dršťky jsou předžaludky přežvýkavců z hladké svaloviny. A mohou být vynikající nejen v polévce.
Dršťka je hovězí žaludek nebo lépe řečeno žaludky. Potrava jde nejprve do největšího ze žaludků - bachoru. Pak do čepce a znovu do tlamy, kde ji dobytek rozžvýká a znovu spolkne. Potrava putuje do dalších částí složeného žaludku, knihy a slezu.
Dršťky tvoří hladká svalovina. Používají se pro přípravu polévek a dalších pokrmů. Jsou snadno stravitelné. Mají málo purinů a tuků. Naopak jsou zdravým zdrojem vápníku a fosforu.
Vynikající dršťková z vepřového žaludku
Dršťková polévka se dá připravit i z vepřových nebo drůbežích kůží. Pokud patříte mezi odpůrce masa, asi nepohrdnete dršťkovou polévkou z hlívy ústřičné. Statkář David Novák ze statku Uhersko na Pardubicku zase nedá dopustit na dršťky vepřové, tedy z vepřového žaludku. V polévce prý chutnají lépe, jsou měkčí a jemnější. Používají se hodně při domácích zabíjačkách. Rozhodně ale nepotěší jejich silný zápach při vaření.
Kvalita drštěk samozřejmě záleží na stáří zvířete. Čím mladší, tím jemnější a měkčí. A důležité je také umění kuchaře. Každý z vás, kdo někdy vařil dršťky, ví, že je to spojeno s velkým zápachem. Žaludek dokáže neuvěřitelné věci. Aby potravu správně rozložil, produkuje velmi silné a ostré kyseliny. Žaludek se musí obrátit a jeho vnitřní strana důkladně vymáchat, proprat a předvařit. Takto upravený už jde na prodejny do řeznictví. A v praní a vaření se pokračuje doma.
Praní drštěk
Nakrájené dršťky doma vymácháme ve studené vodě, povaříme, vodu vylijeme, opět dáme do studené vody, povaříme. A takto opakujeme alespoň čtyřikrát, než se nám podaří odstranit typický nepříjemný zápach. Po změknutí nakrájíme na nudličky a pokračujeme v přípravě jídla z drštěk. A nemusí to být jen dršťková polévka, dršťky v různých podobách chutnají Italům.
Zadělávané dršťky po italsku
- 2 lžíce másla, tu druhou přidat až před dokončením
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 řapíky celeru
- 1 mrkev
- 1 lžíce nasekané petrželky
- ½ lžičky čerstvého rozmarýnu nebo špetka sušeného
- ½ kg hovězích vařených drštěk nakrájených na nudličky
- 100 ml bílého vína
- 400 g loupaných rajčat v konzervě
- 1 až 2 chilli papričky
- sůl
- pepř
- 100 ml hovězího vývaru
- 100 g strouhaného parmazánu
Zadělávané dršťky umýt, vylít, umýt, vylít, nejméně čtyřikrát propláchnout a pak teprve vařit.
V hrnci rozpusťte máslo s olejem. Nasypte nakrájenou cibuli a čtyři minuty smažte dozlatova, přidejte nakrájený celer a mrkev a opékejte další minutu, pak přihoďte česnek, petrželku a nasekaný rozmarýn, po minutě předvařené dršťky.
Zalijte vínem a zprudka vařte asi půl minuty. Přidejte rajčata, koření, vývar, osolte a pod pokličkou na mírném ohni vařte přibližně hodinu, dokud nejsou dršťky měkké.
Občas trochu podlijte vodou, pokud je jí moc, vařte bez pokličky. Do hotového pokrmu vmíchejte druhou lžíci másla a parmazán. Ihned podávejte, nejlépe s italským pečivem.
Zadělávané dršťky se smetanou
- 1,5 kg předvařených hovězích drštěk
- 1 litr hovězího vývaru
- 100 gramů sádla
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 150 gramů hladké mouky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky drceného česneku
- snítka tymiánu
- 2 snítky čerstvé majoránky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 gramů másla
- 1 lžíce nasekané petrželky na ozdobení
- chleba
Předvařené dršťky povařte půl hodiny v jednom litru hovězího vývaru. Potom sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.
Na sádle smažte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte další 2 minuty, než mouka zpění a zbělá. Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a vařte dalších 10 minut.
Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, mletým pepřem a česnekem. Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky. Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou nebo majoránkou. Podávejte s čerstvým pečivem.