Květáková polévka podle receptu Tomáše Vobořila
Majitel restaurace Podolka Tomáš Vobořil rád recepty vymýšlí, ale zároveň rád používá recepty z cizích zemí. Ty si ale vždycky upraví tak trochu po svém. Říká, že vaření je o zábavě a o trochu netradičních postupech. Přesvědčte se sami.
Suroviny:
1 kg květáku
0,5 kg brambor
0,3 kg paprik
200 g zakysané smetany
250 g cibule
250 ml smetany
100 g másla
100 g kukuřičné mouky
100 g baby špenátu
zeleninový vývar/voda
1 chilli paprička
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
Postup:
1. Oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Následně vyřezejte z květáku malé hlavičky.
2. V hrnci si rozpusťte máslo a vhoďte cibuli. Přidejte divoké koření a chvilku opékejte. Následně vsypte kukuřičnou mouku. (Toto je verze bezlepkové jíšky.)
3. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem. Vhoďte květák, brambory a směs rozvařte. Ten, kdo má rád kousky květáku v polévce celé, tak si dá část bokem v průběhu varu.
4. Po uvaření zeleniny vyjměte divoké koření (když něco zůstane, tak to vůbec nevadí, spíš naopak).
5. Rozmixujte v tuhou směs a rozřeďte smetanou do požadované hustoty. Dochuťte solí a pepřem a prohřejte na plotně.
6. Papriky pokrájejte na malé kousky, přidejte zakysanou smetanu, uzenou papriku a rozmíchejte.
7. Polévku dejte do misek. Vložte špenátové lístky. Na lístky můžete dát zakysanou smetanu podle chuti.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.