Králičí stehno na divoko s majoránkou a pastinákovým pyré
Jemné a lehké králičí maso patří k tradiční české kuchyni. Je chutné, snadno stravitelné a především zdravé. Maso z králíka můžete připravit na mnoho způsobů. Na recept šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radka Davida budete potřebovat především hodně zeleniny.
Suroviny:
50 g slunečnicového oleje
4 králičí stehna
200 g cibule
80 g anglické slaniny
4 stroužky česneku
snítka tymiánu
celý pepř
nové kořené
bobkový list
10 g hladké mouky
600 g vývaru z králíka
sůl a bílý pepř
Postup:
1. V kastrolu na slunečnicovém oleji ze všech stran opečte osolená a opepřená králičí stehna dozlatova.
2. Stehna vyjměte a přidejte nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova, ke konci přidejte anglickou slaninu, na plátky nakrájené stroužky česneku a koření. Do takto připraveného základu vložte stehna a zalijte vývarem z králíka tak, aby byla z půlky ponořená. Pozvolna duste doměkka.
3. Měkká stehna vyjměte a šťávu restujte na tuk. Přidejte mouku. Zarestujte ji a zalijte vývarem, prošlehejte metlou a vařte 30 minut.
4. Nakonec vložte králíky a dochuťte solí a bílým pepřem. Šťávu neceďte!
Pastinákové pyré:
300 g pastináku
100 g kuřecího vývaru
100 g mléka
100 g 33% smetany
sůl
Postup:
1. Pastinák nakrájejte na plátky, přidejte kuřecí vývar, mléko a smetanu. Dejte pomalu vařit pod pokličku.
2. Asi po 40 minutách rozmixujte v mixéru, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a bílým pepřem.
Kořenová zelenina:
40 g másla
100 g mrkve
100 g celeru
100 g pastináku
tymián
petrželka
sůl
Postup:
1. Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na rozpuštěném másle, až se zabarví, přidejte tymián a ochuťte solí. Nakonec přidejte nasekanou petrželku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka