Kotletky ze selátka se smetanovými kroupami
Vyzkoušejte recept šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radka Davida na kotletky ze selátka se smetanovými kroupami a omáčkou z kmínu a piva. Odměnou vám bude senzační jídlo. Nebojte se složité přípravy. I když se to nezdá, recept je to poměrně jednoduchý.
Suroviny:
1 kg kotlety ze selátka (lze i použít vepřová kotleta)
sůl
tymián
50 g slunečnicového oleje
Postup:
1. Kůži na kotletkách ze selátka nařízněte, osolte, přidejte natrhané lístky tymiánu. Opečte ze všech stran na oleji a dopečte v troubě.
2. Po upečení nechte 5 minut odstát a nakrájejte na plátky.
Rozdušená slanina:
15 g oleje
150 g anglické slaniny
60 g cibule
60 g vývaru
Postup:
1. Na oleji orestujte slaninu na kostky, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Zalijte vývarem a pomalu duste 30 minut.
2. Lehce rozmixujte mixérem.
Jarní cibulka:
4 jarní cibule
20 g slunečnicového oleje
Postup:
1. Bílou část jarní cibule nakrájejte na kolečka. Zbytek rozřízněte podélně a opečte na oleji dozlatova.
Kroupy:
100 g krup
100 g vepřového vývaru
100 g 33% smetany
10 g divokého česneku
20 g másla
Postup:
1. Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Zalijte vývarem, krátce prohřejte a přidejte smetanu.
2. Svařte a přidejte kolečka jarní cibule, nudličky divokého česneku a nakonec máslo. Osolte.
Omáčka z kmínu a piva:
2 dcl černého piva
1 g kmínu
20 g medu
150 g masového fondu (silný tmavý vývar z pečených kostí, zeleniny a koření)
Postup:
1. Černé pivo s medem a kmínem svařte na 50 g, přidejte tmavý fond a převařte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.