Koláč Cappuccina
Také dnešní recept je z italské kuchyně. Vybrala ho a šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana Kateřina Reimitzová. Zkuste koláč Cappuccina, ale pozor, s kávou nemá vůbec nic společného!
Suroviny:
500 g čerstvého špenátu
250 g hladké mouky
100 g ricotty
40 g strouhaného parmazánu
3 vejce
extra pananský olivový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Mouku smíchejte s 60 ml oleje, 100 ml studené vody a trochou soli. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 6 kuliček a přikryté je nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu.
2. Špenát zatím nechte zavadnout na pánvi, na 2 lžících rozehřátého oleje ho restujte 4 – 5 minut. Pak ho vymačkejte a nasekejte nožem.
3. Udělejte náplň - smíchejte špenát s ricottou, parmazánem, vejci, solí a pepřem.
4. Všech 6 kuliček těsta rozválejte na tenké pláty, nejdříve válečkem, pak rukama, dokud nebudou téměř průhledné. Jedním plátem vyložte rozevírací formu o průměru 24 cm, potřete plát olejem a položte na něj další 2 pláty, každý z nich také potřete olejem.
5. Formu vyplňte náplní, pak ji přikryjte zbylými pláty těsta, přičemž každý opět potřete olejem. Po obvodu koláč uzavřete tak, že těsto stočíte směrem do středu do jakéhosi lemu.
6. Pečte asi 50 minut při 180 °C.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka