Jemná paštika z kachních jater
Lidé se výroby paštiky obvykle bojí, protože jim přijde složitá. Recept majitelky kavárny a bistra Nebespán Sabiny Kmecové vás ale přesvědčí o opaku. Zkuste to!
Suroviny:
500 g kachních jater
1 velká cibule
4 stroužky česneku
200 g másla
lžíce nasekané čerstvé šalvěje
špetka čerstvého tymiánu
špetka drceného kmínu
sůl a drcený barevný pepř
Postup:
1. Játra nameleme nahrubo společně s cibulí a česnekem, osolíme a opepříme, přidáme kmín a pořádně zamícháme. Směs dáme přiklopenou péct při 170 stupních na asi 45 minut. Občas zamícháme.
2. Do upečené směsi přidáme rozpuštěné máslo a ponorným mixérem mixujeme do jemné konzistence. Přidáme čerstvé nasekané bylinky. Zamícháme, popřípadě dochutíme solí a pepřem, a dáme chladit ve formě do ledničky cca na 3 hodiny.
Pečená švestková salsa:
500 g čerstvých nebo mražených švestek
200 ml černého octa balsamico
100 ml medu
1 velká červená cibule
šťáva z 1 limetky
sůl a pepř
Postup:
1. V hrnci smícháme ocet s medem (2:1) a pepřem a zredukujeme o 1/3. Smícháme s nakrájenými švestkami a dáme péct cca na 30 minut, dokud švestky nebudou měkké.
2. Cibuli nakrájíme najemno a spolu s limetkovou šťávou smícháme s upečenými švestkami. Dochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.