Jakokulajda s marinovanými hříbky
Tato hustá krémová polévka vás okouzlí vůní čerstvého kopru a úžasnou chutí čerstvých marinovaných hub. Recept pro nás připravila odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková. Zkuste to podle něj!
Suroviny:
1 zralé avokádo
2 větší mrkve
kousek celerové bulvy (asi polovina objemu mrkve)
5 malých hříbků nebo žampionů
svazek čerstvého kopru
2 až 3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce panenského olivového oleje
lžíce sójové omáčky
Postup:
1. Houby nakrájejte na menší kousky a nechte zhruba 3 hodiny marinovat v oleji a sójové omáčce.
2. Dužinu z avokáda rozmixujte s očištěnou mrkví a celerem, přidejte teplou vodu, abyste dosáhli požadované hustoty a teploty polévky. Dochuťte citronovou šťávou.
3. Kopr nasekejte najemno. Část vmíchejte do polévky a část odložte na ozdobení.
4. Do každého talíře vložte marinované houby a polévku ještě dozdobte nasekaným koprem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.