Hovězí ragú v bramborové kaši zapečené se sýrem podle receptu Roberta Bezděka
Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím jednoduchém receptu.
Ingredience na 6 porcí:
700 g hovězího mletého masa
200 g cibule
4 stroužky česneku
olej
500 g drcených rajčat
500 g cherry rajčat
200 g čedaru vcelku
1 vanička šťávy na tmavá masa
Pro přípravu bramborové kaše:
1 kg brambor
0,2 l mléka
50 g másla
Postup:
1. Pro přípravu bramborové kaše si oškrábejte omyté brambory a vložte je do osolené vody. Vařte do změknutí, sceďte, rozšťouchejte, přidejte teplé mléko, kvalitní tuk, sůl a vyšlehejte doměkka.
2. Ragú připravíte tak, že na olivovém oleji zpěníte dozlatova cibuli a česnek, přidáte hovězí mleté maso a opečete. Po vydušení vody z masa přidáte drcená rajčata, tymián a šťávu na tmavá masa.
3. Vše pozvolna povařte asi 20 minut.
4. Nakonec do pekáče střídavě nanášejte vrstvu bramborové kaše a připraveného ragú. Snažte se začít i skončit kaší. Vše završte plátky čedaru a cherry rajčátky.
5. Zapékejte do zezlátnutí sýra i rajčátek a můžete servírovat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka