Hovězí na madeiře
Když chtěly mít kuchařky za první republiky pokrm s nasládlou chutí, s oblibou používaly madeirské víno. Vyzkoušejte jeden takový recept i vy podle Kuchařky první republiky.
Suroviny:
750 g hovězí svíčkové
sůl a pepř
50 g slaniny
250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 cibule
80 g másla
2 zrnka nového koření
6 zrnek pepře
tymián
bobkový list
kousek citronové kůry
vývar
½ lžíce hladké mouky
4 lžíce madeirského (nebo jiného sladkého dezertního) vína
Postup:
1. Očištěné maso osolte, opepřete a prošpikujte na nudličky nakrájenou slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájejte na plátky a v kastrole na másle osmažte dozlatova. Nahoru položte maso, přidejte koření a citronovou kůru. Podlijte vývarem a zakryté upečte v troubě předehřáté na 160°C doměkka.
2. Upečené maso vyjměte a nechte zakryté chvíli odpočinout. Šťávu zahustěte moukou a krátce povařte. Dochuťte madeirou a případně prolisujte.
3. K této jednoduché, ale působivé pečeni, kde skvěle vynikne kvalita masa, můžete podávat noky, karlovarské knedlíky nebo těstoviny, ale také bramborové pyré.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.