Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Halušky jsou tradičním jídlem nejen na Slovensku, ale i na Valašsku. Recept na halušky se slaninou a kopřivami připravil Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který rád používá i suroviny, které můžete nasbírat v lese nebo na louce.
Suroviny:
500 g brambor
150g polohrubé mouky
1 vejce
sůl, pepř
150g slaniny
250ml smetany
kopřivy
Postup:
1. Brambory nastrouhejte najemno nebo rozmixujte a smíchejte s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujte.
2. Protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody.
3. Jakmile vyplavou nahoru, minutu povařte, vyndejte na plech a zlehka prokápněte olejem.
4. Kopřivy opláchněte a spařte ve vařící vodě, překrájejte.
5. Na pánvi orestujte nakrájenou slaninu dozlatova, přidejte kopřivy, halušky a smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.