Gruzínská polévka sacivi
V Gruzii není jídlo jen cestou, jak zaplnit prázdný žaludek, ale doslova obřad. A platí to pro každé jídlo, i ve všední den. My jsme pro vás tento týden připravili klasické recepty od paní Mančo Toidze, která se svou rodinou provozuje v Praze restauraci s názvem Polévkárna. Proto vám nabídneme především polévky. Ta dnešní se jmenuje sacivi.
Suroviny:
1kg krůtího masa
500g ořechů
100g másla
4 cibule, 1 česnek
lžíce suchého koriandru
lžíce šafránu
lžíce pálivé papriky
špetka mletého hřebíčku
2 lžíce koření uccho suneli
lžička skořice, lžíce octa
3 litry vody
Postup:
1. Do 3 litrů vody dejte vařit krůtí maso. Vařte asi hodinu.
2. Ve druhém hrnci na másle osmažte cibuli, přidejte krůtí vývar, ořechy, koření a vař 30 minut, pak rozmixujte.
3. Krůtí maso nakrájejte, lehce osmaněte na másle a přidejte do polévky. Vařte dalších 10 minut.
4. Podávejte s kukuřičnými chlebíčky, knedlíky nebo polentou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.