Gratinovaná kapustička. Opomíjená zelenina ve skvělé úpravě
Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerální látky, vlákninu a je vhodná i při redukci tělesné hmotnosti. Kuchyňská úprava kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat, ale syrová se nejí.
- 500 g růžičkové kapusty
- 6 – 8 středně velkých brambor
- 200 g uzeného masa nebo šunky (anglická slanina, uzenina)
- 250 ml sladké smetany (šlehačky)
- 4 vejce
- 100 g strouhaného sýra
- mletý pepř
- 4 stroužky česneku
- majoránka podle chuti
- sůl
- olej na vymazání zapékací misky nebo pekáče
Očištěné kapustičky oblanžírujeme, to znamená, že je ve slané vodě povaříme cca 3 minuty a pak je rychle schladíme studenou vodou, aby zůstaly krásně zelené. Na sítu je necháme okapat. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, maso nebo uzeninu nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Dno pekáče nebo zapékací misky potřeme olejem a na dno navrstvíme plátky brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory rozložíme okapané růžičky kapusty, které můžeme překrojit na polovinu nebo je nechat celé, jestliže jsou drobnější. Kapustičky posypeme majoránkou a poklademe plátky česneku. Poslední vrstvu tvoří na nudličky nakrájené maso nebo uzenina.
V předehřáté troubě zapečeme asi 10 minut při 180°C. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a vmíchali strouhaný sýr. Vrátíme zpět do trouby a dopečeme do zlatavého zabarvení.
Příloha: čerstvá nebo nakládaná zelenina, saláty
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.