Francouzská cibulačka

Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

6 větších cibulí
100 g másla
0,5 l bílého suchého vína
4 cl armaňaku
2 l hovězího nebo slepičího vývaru
tymián
sůl a pepř
žitný chléb
sýr (Gruyere, Comté)

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na proužky, rozpusťte máslo v kastrolu a cibuli na něm orestujte doskolovata.

2. Přidejte pár lístků tymiánu, zastříkněte armaňakem, přidejte víno a odpařte tekutinu.

3. Přidejte kvalitní vývar a vařte mírným varem. Osolte. Chuť by měla mít sladkost po cibuli, kyselost po víně a masovou příchuť po vývaru.

4. Opečte na másle malé plátky žitného chleba a v troubě je zapečte se sýrem. Podávejte spolu s polévkou.