Filírované kachní prso na teplém salátku z červené čočky

Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný z restaurace Vidličky a nože. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.

Suroviny na 4 porce:

4 kachní prsa
400 g červené čočky
200 g papriky
100 g červené cibule
150 g cukety
lilek
olivový olej
sůl a pepř
limetka
čerstvý tymián a rozmarýn

Postup:

1. U kachního prsa nakrojíme kůži do vzoru kostiček, nasolíme z obou stran a zprudka opečeme na pánvi nejdříve kůží dolů.

2. Poté kachní prsa vložíme do pekáčku a dáme do trouby na cca 15 minut při 180°C.

3. Na olivovém oleji orestujeme zeleninu nakrájenou na proužky, přidáme bylinky a namočenou červenou čočku, asi tak 2 minuty restujeme, přidáme sůl, pepř a na osvěžení chuti limetovou šťávu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.