Dušená dančí plec na víně s celerovým pyré
Zanedlouho začíná sezóna divočiny, tak vám jistě přijde vhod recept šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radka Davida, který k dušené dančí pleci na víně připravil pyré z celeru a restované žampióny.
Suroviny:
0,1 l slunečnicového oleje
1 kg dančí plece
300 g cibule
0,5 l červeného vína
1 l zvěřinového vývaru
bobkový list
rozmarýn
sůl
cukr krupice
Postup:
1. Na oleji orestujte cibuli na kostičky do tmavého základu, přidejte dančí líčka nakrájená na kostky, osolte, opepřete, orestujte.
2. Přidejte červené víno, vyvařte ho a nakonec maso podlijte vývarem. Duste pozvolna doměkka. Maso vyjměte, svařte na hustší omáčku a dle potřeby zahustěte jíškou.
3. Provařte 30 minut. Dochuťte solí a cukrem.
Celerové pyré:
400 g celeru
200 g 33% smetany
200 g mléka
100 g kuřecího vývaru
1 stroužek česneku
Postup:
1. Oloupaný celer nakrájejte na plátky, zalijte mlékem, smetanou a vývarem, přidejte česnek a pozvolna vařte doměkka.
2. Rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí.
Restované žampiony:
40 g slunečnicového oleje
160 g žampiónů
petrželka
sůl
mletý kmín
Postup:
1. Žampiony nakrájejte na čtvrtky a orestujte na oleji, osolte, přidejte mletý kmín a nasekanou petrželku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka