Domácí vanilková zmrzlina
Máte teď na vrcholu léta chuť na vanilkovou zmrzlinu? Žádný problém. Máme pro vás recept od majitelky kavárny a bistra Nebespán Sabiny Kmecové, který můžete zrealizovat bez jakéhokoliv přístroje na výrobu zmrzliny. Stačí mít doma jen mrazák.
Suroviny:
500 ml mléka
130 g cukru krupice
6 žloutků
200 ml smetany ke šlehání (33%)
1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)
Postup:
1. Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
2. V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrabejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilejte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí.
3. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte. Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému.
4. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů).
5. Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs "naškrabejte", aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.
Náš tip:
Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.