Chřest s holandskou omáčkou a máslovou strouhankou
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný z restaurace Vidličky a nože. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 4 porce:
1 kg bílého královského chřestu
4 žloutky
300 g másla
100 g cukru
Sůl a pepř
1 kg brambor
pažitka
strouhané bílé pečivo
citrónová šťáva
Postup:
1. Očištěný bílý chřest vložte celý do vroucí vody se solí, cukrem a máslem a vařte 5 - 8 minut.
2. Žloutky s pár kapkami citrónové šťávy vyšlehejte v páře na dvojnásobek objemu. Odstavte a přišlehejte rozpuštěné máslo. Dochuťte pepřem a solí.
3. Strouhanku opečte na másle. Podávejte s vařenými bramborami posypanými pažitkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka