Bramboračka pro úplné začátečníky
Každý z nás se někdy dostane do situace, že se o sebe musí postarat sám - i když dosud spoléhal, pokud šlo o jídlo, že mu vždy někdo uvaří. Stravovat se v restauracích je finančně dost náročné, jíst stále jen koupená hotová jídla zase neprospívá příliš našemu zdraví. Nezbývá tedy, než se ke sporáku stoupnout sám nebo sama. Kuchařka pro úplné začátečníky je přesně ta kniha, která by vám tuto situaci mohla zjednodušit. Recepty, které jsme pro vás vybrali jsou klasické, jednoduché a chutné.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
lžíce sádla
½ sáčku mražené zeleniny do polévky
1 lžička hladké mouky
3 dl vody
1 brambora
hrst čerstvých nebo sušených hub
půl lžičky soli
1 stroužek česneku
špetka majoránky
Postup:
1. Zeleninu poduste asi 2 minuty na sádle.
2. Zaprašte ji moukou a osmažte, až začne růžovět.
3. Zalijte studenou vodou a rozmíchejte. Povařte asi 5 minut.
4. Přidejte kousky hub, na kostky nakrájenou bramboru a sůl.
5. Zamíchejte a vařte asi 20 minut. (Až jsou zelenina i brambory měkké).
6. Přidejte prolisovaný česnek a špetku majoránky. Povařte asi 5 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.