Zkuste jednoduchou polévku z mrkve a klobásy
Většina z nás v současné situaci pracuje z domova, a tak často přemýšlíme, co vařit. My vám to ulehčíme a každý všední den doporučíme jeden jednoduchý recept! Dnes to bude polévka z mrkve a klobásy podle známého šéfkuchaře Roberta Bezděka.
Ingredience:
50 g másla
2 cibule
3 stroužky česneku
1 kg mrkve
1 lžička římského kmínu
2 vaničky zeleninového bujónu
150 g španělské pikantní klobásy chorizo nebo jiné uzené klobásy
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky citronové kůry
Postup:
1. Cibuli a česnek nasekejte najemno. V polévkovém hrnci rozehřejte margarín. Přidejte cibuli a česnek a restujte 5 minut.
2. Přidejte kmín a nastrouhanou mrkev. Vše restujte dalších 5 minut.
3. Přidejte 1,5 l vody a bujón. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 15 minut na mírné teplotě.
4. Do hrnce přilijte citronovou šťávu. Povařte ještě 2 minuty.
5. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku. Podávejte s opečenou klobásou chorizo navrch posypanou citronovou kůrou.
Tip:
Tuto báječnou polévku můžete pro doplnění chuti a vůně obohatit o koriandr.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.