Zapečená brokolice
Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.
Tentokrát jako hlavní ingredienci potřebujeme brokolici a také batáty, neboli sladké brambory. Právě ty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Pochází ze Střední Ameriky a kromě vitamínu C obsahují například i vitamín B6. Ten slouží jako prevence srdečních onemocnění nebo také pomáhá při nespavosti a depresích.
Co na zapečenou brokolici potřebujete?
- 200 g brokolice
- 250 g batátů
- 100 ml smetany na vaření (12%)
- 3 vejce
- 1 stroužek česneku
- špetku soli a pepře
Postup:
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Batáty oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky.
- Obojí pak vaříme asi 2 minuty ve vroucí vodě.
- Poté brokolici i batáty vyskládáme do zapékací mísy a následně je zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a prolisovaným česnekem.
- Nakonec vše osolíme a opepříme a zapečeme v troubě – asi 20 minut na 180 stupňů.
Související
-
Frittata s houbami a špenátem
V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.
-
Placky z červené čočky se salátem
Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce.
-
Těstoviny s avokádovým pestem
V pátečním Apetýtu pro vás máme další bezmasý kulinářský tip. I když je pravda, že dnes je Velký pátek a podle křesťanské tradice by tento den o jídle moc být neměl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.