Vyzkoušejte velikonočního beránka trochu jinak. Skvěle chutná s makovou náplní
Chtěli byste letos zkusit netradičního beránka s náplní? U pečení se zabaví celá rodina a chutnat bude určitě všem! Připravili jsme si pro vás námi ozkoušený recept.
Suroviny (dva kusy):
- 1 droždí
- 1 lžíce mléka na kvásek
- 1 lžička cukru na kvásek
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- 100 g tuku, nejlépe sádla
- sůl, citronová kůra, vanilkový cukr
Maková náplň
- 2 misky namletého máku (cca 300 g)
- 250 až 300 ml mléka
- 3 až 4 lžíce cukru, podle chuti
- citronová kůra, skořice, hřebíček po špetkách
- lžíce marmelády na dochucení
Postup:
Zaděláme si kvásek (droždí, cukr, mléko), který necháme vzejít.
Mezitím si do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyhloubíme jamku a do ní vlijeme mléko, žloutky, kvásek a rozehřátý tuk. Ten nejprve rozehřejeme a až zchladne, přidáme ho k ostatním ingrediencím.
Vypracujeme těsto a necháme přibližně 30 až 45 minut kynout.
Během kynutí si připravíme náplň. My zvolili makovou. Umletý mák povaříme asi 10 minut s mlékem, přidáme cukr, koření a lžíci marmelády. Necháme vychladnout. Rozehřejeme troubu na 180 až 200 stupňů.
Vykynuté těsto si rozdělíme na dva kusy. Z každé půlky si oddělíme asi třetinu na hlavu, nohy, ocásek a rohy. Zbytek vyválíme na obdélníkový plát a pomažeme makovou náplní. Podélně srolujeme jako palačinku a krájíme asi centimetrová kolečka. Ta pak skládáme na plech vedle sebe do tvaru těla a domodelujeme hlavu, nohy, ucho a rohy.
Poté těsto pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ho ještě 10 minut odpočinout. Nakonec vložíme do trouby a necháme péct.
Související
-
Rychlé a jednoduché domácí housky, které provoní celý dům
Voní po celém domě, krásně křupou a ještě lépe chutnají, co to je? No přeci domácí housky. Prozradíme vám jednoduchý a námi ozkoušený recept.
-
Krůtí guláš se smetanou
Dnes jsme si pro vás připravili krůtí guláš se smetanou od kuchaře Martina Faltuse.
-
Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou
Dnešní recept si pro vás připravil kuchař David Šašek.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.