Vyvarovat nemoci se můžeme správnou stravou
"Nejlepší prevencí proti nemoci je začít dělat správné věci několik generací dopředu," shrnula trochu s nadsázkou Vladimíra Strnadelová, lékařka Institutu celostní medicíny v pořadu Třináctka Plus. Ano, na to už je u většiny z nás asi pozdě, ale to není důvod nezačínat vůbec. Dobře se stravovat můžeme začít kdykoli.
"Každý musí začít sám u sebe, ale pak v tom taky pokračovat, to je to nejdůležitější. Lidé mají hodně načteného, ale když se jich pak zeptám, co už udělali, tak to hodně pokulhává," říká paní doktorka Strnadelová.
Zdravou stravu zvládne každý
Důležité je, aby odpovídala charakteru našeho trávení, ale také hodině, kdy se má jíst, i ročnímu období nebo charakteru případné nemoci.
Základem stravy by měly být obiloviny (rýže, jáhly, pohanka, kukuřice, amarant, ječmen či oves), ne jen bílé pečivo, jak tomu mnohdy je. Tím, že ho jíme nadbytek, se kazí imunita střeva a přicházejí další zdravotní problémy.
Druhým stavebním kamenem zdravé stravy by měla být zelenina
Čerpáme z ní vitamíny, minerály, vlákninu a navíc je zásadotvorná a tím vyvažuje PH vnitřního prostředí. Důležité je ale zeleninu tepelně upravit. V zimě delší dobu, v létě kratší. Tím až o 60% zvýšíme příjem důležitých látek pro naše tělo (vitamíny rozpustné v tucích, minerály atp.), které se ze syrové zeleniny neuvolní.
Třetím základním prvkem zdravé stravy jsou bílkoviny
Tělo je potřebuje denně, protože je neumí ukládat do zásoby. Zdravější jsou bílkoviny rostlinné. Ideální z luštěnin a v kombinaci s obilovinami, protože obojí přináší různé a velmi důležité aminokyseliny pro naše tělo. Bílkovina z masa, která je kvůli tukům hůře stravitelná, stačí jednou, v zimě i dvakrát týdně.
Ovoce bychom němeli chápat jako základ stravy
Je doplňkem pro vitalitu i dobrým dezertem.
Pít (nejlépe neslazený čaj a vodu) bychom měli tak akorát. Přehánět bychom to neměli ani s mlékem a výrobky z něj, protože už ve dvou letech ztrácíme enzymy na zpracování mléčné bílkoviny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka