Vyšetření žaludku či koloskopie bývají obávaná. Zbytečně, uklidňuje gastroenterolog Lukáš Bajer
Vyšetření žaludku patří mezi ta nepříjemná, a to zejména kvůli sondě, která se do žaludku zavádí hadicí. Blýská se ale na lepší časy. K dispozici je bezbolestné vyšetření.
Gastroenterologie je komplexní obor, zahrnuje celou trávicí trubici od jícnu až po tlusté střevo. „K tomu řešíme i nemoci slinivky břišní a jater,“ upřesňuje Lukáš Bajer z kliniky hepatogastroenterologie pražského IKEMu.
Vyšetření žaludku gastroskopie či koloskopie bývají velmi obávaná vyšetření, protože je nutné použít endoskop. Stačí však i spolknout minikameru zabudovanou v pilulce. „Kapslové technologie využíváme už skoro dvě desítky let. V určitých specifických indikacích je i hrazená zdravotní pojišťovnou.“
Pacient spolkne kapsli a ta samospádem a pohyby peristaltiky prochází tenkým střevem. „My si to potom zpětně prohlídneme. Tento spontánní průchod nicméně znemožňuje adekvátní posouzení stavu jícnu a žaludku. Musíme tou optikou nějakým způsobem pohybovat tak, abychom si celý ten žaludek prohlídli. A to nabízí právě technologie magnetické navigované kapslové gastroskopie,“ popisuje lékař. „Pacient leží pod magnetickou hlavicí, spolkne kapsli a pomocí magnetického pole navádíme tu kapsli celým žaludkem. Gastroskopii ale nenahradí. Protože během ní můžeme rovnou odebrat vzoreček, pokud tam něco nalezneme a poslat rovnou na histologii. Což při kamerce nelze.“
Vyšetření není z těch nejpříjemnějších, ale zlepšují se technické možnosti endoskopií a přístup. „Chceme, aby to bylo co nejkomfortnější a pokud možno bezbolestné. Vyšetření se nebojte, lze dát i analgosedaci,“ vzkazuje a uklidňuje lékař.
Kdy navštívit gastroenterologa
„Záleží na charakteru obtíží. Třeba při refluxní poruše jícnu, kdy pálí žáha krátkodobě, stačí předepsat léky a sledujeme, jak zaberou. Pokud má ale člověk problémy několik let a neléčí to, je tam riziko nejen zánětu jícnu, ale třeba už i nějakého pokročilého nádorového onemocnění.“ Varovným příznakem u jícnového refluxu je porucha polykání. „Jak někde vázne sousto, měli byste gastroenterologa navštívit vždycky.“
Každé gastroenterologické ambulantního pracoviště má program screeningu kolorektálního karcinomu čili nádoru tlustého střeva. „Toto onemocnění by neměli podcenit zejména lidé, kteří ho mají v rodině. Když člověk jde na vyšetření ve chvíli, kdy už má nějaké obtíže, může být bohužel pozdě. Mezi typické symptomy patří krvácení z konečníku, chronický průjem, zácpa, příměs ve stolici – krev nebo hlen.“
Vliv stravy je klíčový
„Dieta hraje zásadní roli pro rozvoj onemocnění. Ke všemu ale člověk musí přistupovat racionálně, není jen jeden recept. Obecně když vadí hodně tuků a červené maso, tak ano, těmto potravinám je pak potřeba se vyhnout.“
Podle něj je pro nás ideální středomořská strava. „Ta obsahuje dostatek luštěnin, zeleniny, přiměřený přísun masa, hlavně ryb. Pro střevní mikrobiom je nejdůležitější dostatečný přísun vlákniny, na kterou jsou bohaté právě luštěniny a zelenina.“
Střevní mikrobiom se přirovnává k otisku prstu. „Ano je to tak, každý ho máme jiný. Na přednáškách si kladu otázku, jestli tělo patří nám, nebo spíš těm mikrobům. Mikrobi jsou totiž uvnitř i navenek našeho těla a jejich počet je mnohem vyšší, než je počet našich buněk. Hodně se teď zabýváme, jak přečíst genetický kód z těch bakterií.“
Kdy se formuje mikrobiom? Je nějaké roční období k našemu trávicímu traktu přívětivější? Proč se rozhodl pro tento obor? Podstoupil sám někdy gastroskopii? Bude někdy možné poznat problém jen z krve nebo slin? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.