Vepřová kotleta plněná houbami
Recept pro dnešní den je od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 2 porce:
- Vepřová kotleta s kostí cca 220 g - 2 ks
- Sůl
- Pepř černý mletý
- Drcený kmín
- Cibule (střední)
- Šalotka - 2 ks
- Žampióny - 100 g
- Vejce - 2 ks
- Pažitka (jemně nakrájená) - 1 plž.
- Anglická slanina - 50 g
- Vepřové sádlo - 1 plž.
- Černé pivo - 1 dcl
Příprava:
- Na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu, cibulku a žampiony
- Přidáme kmín a pepř
- Zalijeme rozmíchanými vejci a umícháme smaženici, kterou necháme vystydnout
- Kotletu na straně proti kosti prořízneme dovnitř a uděláme kapsu, do které naplníme smaženici, a spíchneme párátkem
- Osolíme a okořeníme
- Na rozpálené pánvi rozehřejeme sádlo a maso opečeme dozlatova
- Maso dáme na stranu a na výpeku orestujeme šalotku dohněda, přidáme pivo a přivedeme do varu
- Přidáme kotlety a necháme dopéct v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut
- Šťávu po upečení zjemníme máslem a zcedíme
- Kotlety podáváme s bramborami na jakýkoliv způsob
Související
-
Zkuste jednoduchou polévku z mrkve a klobásy
Většina z nás teď pracuje z domu a často přemýšlíme, co vařit. My vám to ulehčíme a každý den přineseme jeden jednoduchý recept! Dnes to bude polévka z mrkve a klobásy.
-
Segedínský guláš, který zvládne i začátečník
Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchou omáčku, kterou zvládne každý. Takže pokud jste milovníci segedínu, tak s chutí do toho!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.