Vaječný likér
Vaječný likér neboli vaječňák se může stát oblíbeným novoročním přípitkem. Své využití však najde i kdykoliv během roku. Kromě labužnického ucucávání se hodí například při přípravě dortových krémů, můžete s ním ozdobit zmrzlinový pohár nebo přelít palačinky.
Jaké suroviny na přípravu svátečního nápoje budete potřebovat?
- 4 žloutky
- 25 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka
- zrnka z jednoho vanilkového lusku nebo ½ lžičky mleté vanilky
- 300 ml rumu
Postup:
- Žloutky s cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače do nadýchané pěny.
- Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.
- Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu.
- Až bude hustota směsi o něco řidší než puding, odstavte hrnec z plotny a jeho obsah nechejte vychladnout.
- Nakonec vmíchejte rum a hotový likér přelijte do skleněné láhve.
- Skladujte v lednici nebo na chladném místě, kde díky obsahu alkoholu vydrží až měsíc.
Související
-
Domácí likér z ledových kaštanů
Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě.
-
Punč z vaječného likéru & glögg
Po předvánočním šílenství si určitě zasloužíte od vaření alespoň na chvíli klid. A my vám ho dnes v Apetýtu dopřejeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka