V Česku vzniká sbírka zděděných receptů a kuchařských knih. Jaké pochoutky prababičky vařily?
Národní zemědělské muzeum v Praze vyhlásilo sbírku zděděných receptů a starých kuchařských knih. Chce z ní vytvořit encyklopedii a uspořádat gastronomickou výstavu. Muzeum už má z čeho vybírat.
Jak řekla redaktorce Ivaně Bernáthové kurátorka sbírky Jitka Sobotková, ručně psané recepty, tištěné kuchařky svých prababiček i historické kuchařské pomůcky posílají i lidé z Libereckého kraje. „Samozřejmě, že pro nás jsou nejzajímavější ty nejstarší,“ říká Jitka Sobotková.
„Máme rukopisné německy psané kuchařky, i mnoho vydání kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, nebo Marie Úlehlové-Tilschové. Velmi cenné jsou také sešity, které si připravovaly studentky hospodyňských škol, kde jsou recepty do detailu vypsané, s mírami, váhami i s rozpočty, na kolik takový pokrm přijde,“ popisuje.
Co originálního vařily kuchařky v tehdejších Sudetech? Proč může dávná kuchyně působit exoticky? A jak se připravuje kaštanový nákyp nebo dort z brambor a máku? Poslechněte si rozhovor.
A máte-li doma kuchařské knihy nebo ručně psané recepty po vašich babičkách, prababičkách a jiných příbuzných nebo přátelích, pošlete je, nebo dovezte do Národního zemědělského muzea v Praze. Přispějete tak do sbírky národního kulinářského dědictví.
Související
-
5 fíglů na nejlepší čokoládovou polevu na vánoční cukroví od Josefa Maršálka
Jestli se chystáte zdobit své vánoční cukroví čokoládovou polevou, měli byste vědět pár důležitých věcí a dodržet tato doporučení.
-
Babiččiny recepty
Uvařte si staročeská jídla s Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou starých receptů. Inspirujte se.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.