Tradiční valašská kyselica
Dnes si uvaříme valašskou kyselicu, polévku, která zahřeje i zasytí.
Suroviny:
400 g uzené křížové kosti
celý pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
česnek
1 cibule
olej nebo sádlo
300g kysaného zelí
250ml smetany
50g hladké mouky
Postup:
1. Uzenou kost zalijte vodou, přidejte koření a povařte, až bude maso odpadat od kosti.
2. Přeceďte kost a koření, přidejte překrájené zelí.
3. Rozmixujte smetanu a hladkou mouku a 10 minut povařte.
4. Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte nadrobno, opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut provařte.
5. Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Související
-
Zkuste jednoduchou polévku z mrkve a klobásy
Většina z nás teď pracuje z domu a často přemýšlíme, co vařit. My vám to ulehčíme a každý den přineseme jeden jednoduchý recept! Dnes to bude polévka z mrkve a klobásy.
-
Segedínský guláš, který zvládne i začátečník
Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchou omáčku, kterou zvládne každý. Takže pokud jste milovníci segedínu, tak s chutí do toho!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.