Topinková pomazánka z pečené cukety
Pondělní Apetýt přináší další pomazánkový recept. Dnes pro vás máme skutečnou pomazánkovou delikatesu – topinkovou pomazánku z pečené cukety. Za tip děkujeme Michalu Hrstkovi z Brna.
Cuketa na sto způsobů! Počátky jejího pěstování a zpracování spadají už do časů před naším letopočtem. Pochází z Mexika a střední Ameriky a obsahuje více než 90 procent vody, vlákninu, něco málo sacharidů a také velké množství minerálních látek.
Pokrmy z cuket příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí a vyprazdňování střev. A prospívají také diabetikům, obézním lidem nebo při revmatu a dně.
Malé cukety můžeme nakládat jako okurky. Jídla s cuketami pak doplňujeme především česnekem, bazalkou, rajčaty, zelenými bylinkami, majoránkou, citronem nebo uzenými sýry. A jejich velkou výhodou je také to, že je můžeme přidat v podstatě do čehokoliv.
Budete potřebovat:
- 4 velké cibule, překrojené napůl a pak na plátky
- 6–8 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených na plátky
- 1,5 kg cukety, nastrouhané nahrubo
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce krupicového cukru
- 500 g hustého rajčatového protlaku popřípadě i loupaná rajčata
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci gulášové papriky
- půl lžičky drceného chilli
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme a mícháme další 3 minuty.
- Poté přidáme ostatní přísady a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.
- Pečeme zhruba 40 minut.
- Občas zamícháme.
- Hotovou směs pak plníme do sklenic, zašroubujeme, otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
- Podáváme na toustu nebo topince se sýrem a čabajkou.
- Případně můžeme směs vmíchat do těstovin nebo pod maso.
Tip: Výborně chutná například jako příloha k tvarůžkům.
Související
-
Cuketový tatarák
Oblíbená pochoutka ideální k příjemnému letnímu posezení venku, obzvláště ve vegetariánské verzi. Dnes si společně připravíme tatarák-cukeťák.
-
Dýňová pomazánka
V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.
-
Mrkvová pomazánka s křenem
V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.