Škvarkové řezy s marmeládou vás dostanou, upekla je podle své babičky Lenka Velehradská z Libkova
I porota Pochoutkového roku byla překvapená mletými škvarky, které se přidávají do těsta na škvarkové řezy potřené marmeládou a překryté mřížkou z těsta. Recept upekla podle své babičky Lenka Velehradská z Libkova na Chrudimsku. Škvarky dodají těstu vláčnost a zvláštní až oříškovou chuť. Jsou dokonalé.
- 600 g hladké mouky
- 250 g umletých vepřových škvarků
- 250 g cukru krystal
- 1 vejce
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 200 ml vlažného mléka
- 400 g ostré rybízové marmelády
- máslo na vymazání plechu
Postup
Mleté škvarky necháme zahřát na plotně na tělovou teplotu.
Do mísy prosejeme 600 g hladké mouky, přidáme prášek do pečiva, 250 g cukru a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Vše nasucho promícháme. Přidáme škvarky, 1 vejce a 200 ml vlažného mléka. Zaděláme hladké voskově vypadající pevné těsto a necháme ho chvíli zchladnout a uležet.
Větší část těsta (asi 3/5) pak na vále rozválíme na tenčí obdélník a přes váleček vložíme na máslem vymazaný plech. Těsto vytlačíme do krajů, aby rovnoměrně zakrylo celý plech.
Těsto potřeme bohatě 400 g marmelády z červeného rybízu. Ze zbylého těsta vyválíme slabé válečky, které do kříže úhlopříčně vkládáme na marmeládu tak, aby vznikla mřížka. Nakonec válečky těsta položíme i podél koláče na krajích.
Koláč pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180–200°C. Po upečení necháme zchladnout.
Lenka Velehradská
Přivítala nás v krásném starém domě, kde kdysi bývala vesnická hospoda. Na přivítanou jsme dostali slivovičku a chleba s domácí paštikou. V původním sále s dřevěnou podlahou a kachlovými kamny nás s maminkou pohostila poctivým kuřecím vývarem a zabijačkovým gulášem. Pak jsme se přesunuli do staré dobové kuchyně s kachlovým sporákem na litinových nohách.
Recept na škvarkové řezy s mřížkou navrch má od své babičky, která si ho zapsala do svého receptáře už v roce 1969. Na přípravu jsme použili i doma vypěstovaný citron, který koláč krásně provoněl. Přípravu pozoroval oknem do kuchyně i kocour.