Sekerková polévka
V pondělních apetýtových receptech nás v prázdninových měsících zajímá, jak vaří manželé Senohrábkovi.
Na Sekerkovou polévku podle manželů Senohrábkových potřebujeme:
- 3 větší brambory
- 2 velké cibule
- celer
- mrkev
- petržel
- podle chuti česnek
- uzený vývar
- vaječný bílek (pokud zbyde)
- chléb
- 2-3 lžíce sádla
- podle chuti chilli pasta
- sůl
- mletý černý pepř
- petrželová nať
- sušené houby
Postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky, dáme vařit.
- Nesolíme, protože je nalijeme do polévky i s vodou.
- Zeleninu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl měsíčky.
- Česnek utřeme se solí a asi dva stroužky jen nasekáme.
- Uvaříme zvlášť houby.
- Ohřejeme vývar.
- Na pánvi si rozpustíme sádlo a dáme na něj postupně orestovat zeleninu, přidáme cibuli.
- Přidáme nasekaný česnek, chilli, poté přidáme do vývaru.
- Dále přidáme uvařené brambory (i s vodou) a houby (s vodou po druhém varu, ne tu první).
- Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek, vlijeme rozšlehaná vejce.
- Petrželku dáváme do polévky při varu nebo až na ozdobu.
Tip: K polévce si můžeme opéct chlebové krutony.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.