Šalotky ve sladkokyselém nálevu
Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá ta nejzajímavější místa na Moravě, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.
Dnes se pro recept vydáme do restaurace Essens ve Hlohovci, která je v prostorách klasicistního Hraničního zámečku, který v dobách Rakousko-Uherska rozděloval Moravu a dolní Rakousy. Recept nám prozradil šéfkuchař Otto Vašák, který dokáže vytáhnout z obyčejných surovin maximum a razí heslo: nic nevyhodit.
Připravíme si společně Šalotky ve sladkokyselém nálevu.
Na nálev budete potřebovat:
- 1 litr octu
- 2 kg cukru
- 3 litry vody
- 1 lžíci hořčičného semínka
- 1 lžíci černého pepře celého
- 4 bobkové listy
- půl lžíce nového koření
Nálev vám vystačí na 3 kila cibule šalotky.
Postup:
- Nálev osolíme dle chuti, celý ho provaříme.
- Oloupané šalotky naskládáme do sklenice, zalejeme horkým nálevem a zavaříme na 100 stupňů 10 minut.
- Sklenice vytáhneme, otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout.
- Šalotky výborně chutnají celoročně jako příloha k masu nebo sýrům.
Další inspiraci na gastrovýlety po naší krásné jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka