Rychlý a zdravý oběd: červená čočka s vajíčkem

8. duben 2020

Jste milovníci čočky, ale štve vás ta zdlouhavá příprava? A zkusili jste už červenou čočku? Nemusíte ji namáčet a hotová je za 15 minut! My vám prozradíme, jak ji skvěle dochutit. Vychutnat si ji můžete s vajíčkem nebo s uzeným.

Suroviny (4 porce):

  • 300 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 česneky
  • lžička mleté červené papriky
  • lžíce kečupu
  • trochu vývaru na dochucení, popřípadě bujon
  • kmín, sůl, pepř
  • 4 vajíčka

Příprava:

Čočku propláchněte ve vodě a nechte okapat. Mezitím si na oleji nebo másle osmahněte cibulku, přidejte lžičku červené papriky a ještě přibližně jednu minutu opékejte. Pak k tomu vhoďte čočku, zalijte asi půl litrem vody nebo vývaru a vařte na mírném plamenu asi 15 minut, dokud se nevypaří voda. Čočku ale raději kontrolujte, některá se udělá dříve.

Mezitím si dejte uvařit vajíčka natvrdo, popřípadě můžete udělat volské oko nebo si osmahnout uzené maso.

Než bude čočka hotová, přidejte kečup, rozdrcený česnek, osolte ji, opepřete a okmínujte. Povařte ještě dvě minuty a můžete servírovat.

autor: jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.