Rychlé a jednoduché domácí housky, které provoní celý dům
Voní po celém domě, krásně křupou a ještě lépe chutnají, co to je? No přeci domácí housky. Prozradíme vám jednoduchý a námi ozkoušený recept.
Suroviny (8 až 10 rohlíků/housek):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 50 až 80 g másla nebo sádla
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 21 g droždí (půlka kostičky)
- žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup:
Nejprve si zadělejte kvásek (droždí, cca 100 ml vlažné vody, lžička cukru, lžička mouky) a nechte přibližně 10 až 20 minut odpočívat, než kvásek vzejde. Mezitím si ostatní suroviny připravte do větší mísy, kam nakonec přimíchejte i kvásek.
Těsto přibližně 10 minut propracovávejte, pak nechte kynout minimálně 45 minut. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, začněte tvořit rohlíky nebo houstičky, které potřete žloutkem rozšlehaným s 1 lžící mléka. Můžete je ještě ozdobit kmínem, mákem, sezamem nebo solí.
Housky nechte ještě 10 minut odpočinout a nakynout, nakonec je vložte na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů.
Dobrou chuť!
Související
-
Zkuste jednoduchou polévku z mrkve a klobásy
Většina z nás teď pracuje z domu a často přemýšlíme, co vařit. My vám to ulehčíme a každý den přineseme jeden jednoduchý recept! Dnes to bude polévka z mrkve a klobásy.
-
Segedínský guláš, který zvládne i začátečník
Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchou omáčku, kterou zvládne každý. Takže pokud jste milovníci segedínu, tak s chutí do toho!
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.