Pražští hygienici letos rozdali pokuty za 1,3 milionu korun

25. červenec 2018

Skoro 1200 restaurací, jídelen, kaváren nebo třeba cukráren zkontrolovali za první pololetí letošního roku pražští hygienici. Pokutu dostaly skoro dvě stovky z nich, dohromady za 1,3 milionu korun. Závady ale byly méně závažné než v předchozím pololetí. V čem zařízení nejčastěji chybovala?

„Zejména v čištění celé provozovny, potom jsou to závady v označování, kdy musí být zajištěná takzvaná sledovatelnost, aby provozovatel věděl, o co se jedná, kdo to kdy vyrobil a do kdy to má zejména spotřební lhůtu,“ řekla ředitelka sekce Ochrany a podpory veřejného zdraví pražské hygieny Pavla Svrčinová. Podle ní ale nebyla situace až tak vážná. „Ani v jednom případě jsme nemuseli přistoupit, abychom na místě uzavřeli provozovnu, ale samozřejmě nařizovala se další nařízení jako likvidace potravin a pokrmů,“ dodala Pavla Svrčinová. Celkem dostalo pokutu 195 zařízení, 52 z nich bylo napomenuto.

Kontroly se zaměřují na restaurace, kavárny, stravování ve zdravotnictví a sociálních službách, závodní stravování, ale třeba i na provozovny, kde se vyrábí epidemiologicky rizikové potraviny, jako jsou zmrzliny, cukrářské výrobky nebo saláty. Hygienici se soustředí na přípravu a výrobu pokrmů a následnou distribuci. Kontroluje se také například stavebně-technický stav jednotlivých místností i jejich vybavení, počet pracovních ploch, dřezů, umyvadel či chladící techniky nebo pravidelné provádění čištění a dodržování zásad osobní a provozní hygieny. Další kontrolovanou oblastí je pak zacházení s potravinami, jejich správné skladování a dodržování data použitelnosti.

autoři: Barbora Kebzová , jp
Spustit audio