Pomerančové kuře
Vinařství Gotberg v Popicích je pyšné na svá cenami ověnčená vína, ale zajímavostí je i samotná budova vinařství. Byla oceněna jako Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje 2009 s úchvatný výhledem na Pálavu z otevřené terasy.
Mušovská jezera tady budete mít jako na dlani, stejně jako vlnící se řádky vinohradů a vesničky s věžičkami kostelíků. V krajině dbají na šetrný přístup k přírodě a vinohradům. Dnes jsme se právě u nich inspirovali k přípravě receptu na pomerančové kuře.
Připravte si následující suroviny:
- 4 kuřecí stehna
- 1 pomeranč
- 2 jarní cibulky
- 1 chilli papričku
- 4 lžíce pomerančového likéru
- 2 lžíce limetové šťávy
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce medu
- mořskou sůl
- 1 lžíci najemno nakrájeného zázvoru
- 1 lžíci najemno nakrájených lístků bazalky
Postup:
- Pomeranč omyjte, nastrouhejte z něj čtvrt lžíce kůry a ovoce nakrájejte na plátky.
- Jarní cibulku a chilli papričku očistěte a nakrájejte najemno.
- V míse smíchejte likér, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, med a sůl.
- Přidejte jemně nakrájený zázvor, bazalku, pomerančovou kůru, jarní cibulku a chilli papričku.
- Promíchejte a polovinu marinády odložte k podávání.
- Do zbylé marinády přidejte nakrájený pomeranč a očištěná osolená kuřecí stehna.
- Maso v marinádě obalte, zakryjte potravinou fólií a nechte nejméně 60 minut marinovat v ledničce.
- Mezitím troubu nechte rozpálit na 180-230 °C. Během pečení maso občas potřete zbylou marinádou.
- Hotová stehna podávejte s odloženou marinádou.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Kuře se sladkokyselou omáčkou
Kuřecí maso je surovina, kterou máme v lednici nebo v mrazícím boxu téměř vždy. Pojďme malinko experimentovat a připravit si kuře se sladkokyselou omáčkou.
-
Kuře s pomerančem a grapefruitem
V apetýtových receptech nabízíme recept na pečené kuře na pomerančové šťávě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.