Polívková smršť na Andělu je v plném proudu

10. únor 2016
Zprávy

Už třetí den probíhá na Andělu gastronomická charitativní akce Polívková smršť. Spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky jde společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.

Od pondělí do pátku se představují šéfkuchaři známých pražských restaurací, kteří vaří polévku. V pondělí to byl Patrik Šándor z Umami Sushi, který připravil thajskou polévku Tom Yum, v úterý vařil zelňačku Zbyněk Ženíšek z TOP hotelu Praha, ve středu můžete ochutnat bramboračku od Miloše Rozkošného z hotelu Panorama, ve čtvrtek je na řadě Roman Paulus z Radisson Blu s topinamburovým krémem a v pátek připraví Jan Wiesner z hotelu Marriot mrkvovou polévku s koriandrem.

Zbyněk Ženíšek, který připravuje jídlo i pro Hrad, uvařil v úterý celkem dvě stě litrů zelňačky. „Použil jsem čtyřicet kilo uzených žeber, asi šedesát hlávek zelí, čtyřicet kilo moravské klobásy, dvacet kilo zakysané smetany, dvě a půl kila sladké papriky, tři a půl kila cibulové jíšky a další koření na dochucení," prozradil ingredience šéfkuchař, který je zároveň zapsán v Guinessově knize rekordů v počtu vyřezaných melounů na jednom místě.

Na správnou nutriční hodnotu a složení jednotlivých polévek dohlíží dietoložka Kateřina Cajthamlová, tváří Smrště se staly Linda Rybová a Kateřina Winterová.

Výtěžek z prodeje polévek získá obecně prospěšná společnost ERGO Aktiv, která pomáhá lidem po cévní mozkové příhodě, aby se vrátili do aktivního života. Jejím cílem je, aby se její klienti přestali cítit jako pacienti, kteří se často stávají závislými na zdravotním a sociálním systému, ale aby se z nich opět stali aktivní jedinci, kteří berou život do svých rukou. ERGO Aktiv řeší potíže s řečí, pamětí i pohybem. Více se dozvíte na www.ergoaktiv.cz

autor: jku
Spustit audio