Nakládaný bůček
Na jaře pro vás chystáme knihu s názvem Babské rady! A aby vám to čekání na vydání tohoto užitečného rádce lépe utíkalo, nabídneme vám každé pondělí recept z chystané publikace.
Dnes to bude jídlo, které zajisté potěší mužskou část posluchačů. Zároveň dá ženám návod k tomu, jak své drahé polovičky příjemně překvapit, případně originálně pohostit návštěvu.
Co budete potřebovat?
- 1 kg bůčku
- sůl
- 5 stroužků česneku
- pepř dle požadované pikantnosti
- 3 bobkové listy
Toto společně povaříme.
Připravíme si také omáčku na potření, na tu budou třeba následující suroviny:
- 15 stroužků česneku
- 1 lžička pepře
- 1 lžička kari
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička worchestru
Touto směsí ještě za tepla potřeme bůček, obalíme maso alobalem a uložíme do lednice, kde necháme dobrotu ideálně týden odpočívat.
Známá věc je, že tuk je nositelem chuti, takže vepřový bůček má v zážitcích pro chuťové pohárky výsadní postavení. Když ho budeme podávat s čerstvým chlebem, vaši strávníci budou doslova pět ódy.
Související
-
Oblíbené podzimní jídlo Jaroslava Sapíka je čočka s uzeným bůčkem a salátem z kysaného zelí s křenem
Své oblíbené podzimní jídlo připravil známý šéfkuchař a porotce rozhlasové soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík. Zvolil čočku nakyselo s uzeným bůčkem a salátem s křenem.
-
Pečený bůček se špenátem
Kulinářský tip vybíráme z receptů posluchačů. Ten dnešní nám poslala paní Jiřina z Brna, děkujeme!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.