Mexická polévka z pečených červených paprik
V pátečních apetýtových receptech se vydáváme opět za netradiční kuchyní. Chutné kulinářské tipy pro nás tentokrát připravila šéfkuchařka Erika Žáková.
„Největší tajemství je v přípravě paprik. Je totiž potřeba spálit jejich slupku do černa, následně ji oloupat a zůstane vám dužina, která bude mít příjemně kouřovou a nasládlou chuť,“ prozrazuje Žáková.
Na Mexickou polévku z pečených červených paprik budete potřebovat:
- 5 větších červených paprik
- 2 větší rajčata
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 vetší mrkev
- 1 střední cibuli
- půl lžičky římského kmínu
- půl lžičky oregána
- třtinový cukr dle chuti
- sůl dle chuti
- hrst čerstvého koriandru
- velkou hrst černých předem uvařených fazolí (můžete použít i z plechovky)
- velkou hrst kukuřice (lze použít i z plechovky)
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- zeleninový vývar na ředění
- rostlinnou smetana
- šťávu z limetky
Postup:
- Papriky podélně rozřízneme a zbavíme jadřinců.
- Dáme je na plech společně s rajčaty a grilujeme v troubě než zčerná slupka.
- Mezitím si na oleji v hrnci společně osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Přidáme kmín a po chvilce odstavíme z plamene.
- Upečené papriky a rajčata oloupeme a společně se zeleninovým vývarem a rostlinnou smetanou rozmixujeme.
- Ředíme do požadované hustoty, ne moc řídké.
- Jakmile jsou papriky a rajčata rozmixované, vlijeme je do hrnce s opečenou zeleninou.
- Přivedeme k varu.
- Přidáme fazole, kukuřici, česnek, oregano, limetku a koriandr, podle potřeby i třtinový cukr.
- Nejdůležitější je zharmonizovat kyselost, sladkost a slanost, proto přidáváme dochucovadla po malých troškách.
- Polévka by měla být hustá, plná zeleniny a velmi bohatá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.