Krémová mrkvová polévka
Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchou mrkvovou polévku.
Suroviny:
olivový olej
500 g mrkve
3 - 4 brambory
1 cibule
zeleninový bujón
litr vody
sůl, kari
250 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
hrst petrželky
Postup:
1. Připravte si větší hrnec, rozehřejte v něm olej a nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova.
2. Přidejte pokrájenou mrkev a orestujte.
3. Přidejte nakrájené brambory, bujón, zalijte vodou a osolte. Polévku vařte asi 20 minut do změknutí zeleniny.
4. Rak rozmixujte na hladký krém, přidejte koření, zalijte smetanou a zjemněte máslem. Mírně povařte a ihned podávejte. Na talíři posypejte čerstvou petrželkou a dozdobte smaženou houskou.
Související
-
Rychlé a jednoduché domácí housky, které provoní celý dům
Voní po celém domě, krásně křupou a ještě lépe chutnají, co to je? No přeci domácí housky. Prozradíme vám jednoduchý a námi ozkoušený recept.
-
Krůtí guláš se smetanou
Dnes jsme si pro vás připravili krůtí guláš se smetanou od kuchaře Martina Faltuse.
-
Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou
Dnešní recept si pro vás připravil kuchař David Šašek.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.