Jíst polévku je kumšt. Konzumujete ji podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu?
Jak nabírat lžící jednotlivá sousta polévky? Pozor, i v tom je velké umění a jasná společenská pravidla, ale taky se liší region od regionu. Tak si v tom udělejme pořádek. Radí Ladislav Špaček.
Polévky máme krémové nebo bujony, vývary, consommé. Krémové jíme z polévkových talířů obvykle buď podle britského královského protokolu, nebo francouzského královského rituálu.
Podle britského královského protokolu lžíci vzdalujeme po dně talíře ústům a teprve poté, co takto nabereme polévku, ji přibližujeme zpátky vzduchem k ústům. Podle francouzského královského rituálu si lžící přihrnujeme polévku v talíři směrem k sobě, a následně se blížíme k ústům.
My jsme odchovanci francouzské královské etikety. Díky Jiřímu Gutu Jarkovskému proto nabíráme polévku směrem k ústům. Přikládáme ji k ústům tak, abychom ji nesrkali, ale ani bychom neměli do úst vložit celou lžíci.
Nezapomeneme na to, že polévka je kapalná, to znamená, že v levé ruce bezpochyby budeme držet ubrousek a pravou rukou si budeme krájet knedlíčky, ba i nudle, abychom si nepotřísnili oděv.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.