Francouzský toast
Ač má dnešní recept dopoledního Apetýtu název francouzský toast, historie říká, že jeho novodobá verze pochází z Ameriky.
Jako snídani ho dnes zná celý svět a pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, je nejvyšší čas.
Budete potřebovat:
- 4 tousty
- 2 vejce
- 50 g hořké čokolády
- 2 banány
- javorový sirup
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup:
- V misce prošleháme vejce, smetanu a cukr.
- Dva tousty posypeme nastrouhanou čokoládou, obložíme banány a přiklopíme zbylými tousty.
- Z obou stran opatrně namočíme do směsi z vajec a 2 minuty opékáme na pánvi z každé strany do zlatova.
- Na talířku tousty ozdobíme javorovým sirupem.
Související
-
Ptačí mléko
Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“
-
Chlebové uzlíky
Za receptem Apetýtu se vydáme do jihomoravských Čejkovic, kde v areálu starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna vybudovali centrum čaje a bylinek – SONNENTOR.
-
Sachr dortík
V pondělním Apetýtu nabízíme recept od našich posluchačů, tentokrát na sváteční sachr dortík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.