Češi vyhledávají kvalitní gastronomii. Oblíbili si vietnamské restaurace
Na klasické recepty vietnamské kuchyně – polévku Pho nebo čerstvé jarní závitky si už Češi pomalu zvykají. Vietnamští podnikatelé se proto rozhodli nabídnout českým zákazníkům vyšší úroveň asijské gastronomie. Redaktor Radek Kříž se vypravil do dvou pražských restaurací.
„Oloupám zelený nezralý banán, nakrájím a dám do polévky,“ říká šéfkuchařka restaurace Madame Lynn. K tomu se přidají šneci a tofu a pomalu vzniká typické vietnamské jídlo. „Tohle jídlo je oblíbené na severu Vietnamu, často ho jíme v zimě,“ dodává.
Pražskou restauraci si Ha Minh spolu s manželkou otevřeli před čtyřmi lety. Už tenkrát se chtěl odlišovat od krajanů. „V menu máme vyhlášené jídlo z každé vietnamské oblasti. Používáme hodně bylinek, chilli papričky, citronovou trávu,“ vysvětluje.
Restaurace na druhém konci Prahy Gao Den se také specializuje na jídla, která potřebují důkladnější přípravu. Jejími majiteli jsou dva bratři: „My jsme viděli trochu mezeru na trhu v tom, že vietnamské restaurace nemají sebevědomí na to, zkusit posunout to jídlo někam dál. Nemyslíme si, že děláme nějaké jídlo výrazně lepší, ale snažíme se ho dělat poctivě a nespoléhat na to, že česká klientela něco třeba nepozná,“ říká jeden z bratrů.
Přes snahu o autenticitu a přiblížení vietnamské kultury evropským zákazníkům jsou ale bistra a restaurace pro své majitele stále především prostředkem k obživě. I když Lynn z první restaurace sní o tom, že jednou bude mít celý řetězec restaurací se svým jménem, a to třeba i v Americe.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Hnědá vejce nikdo nezakazuje. Z obchodů postupně mizí na úkor bílých z ekonomických důvodů
-
UNESCO, právo i překlad Malého prince do hanáčtiny. Bývalým europoslancům skončilo ochranné období
-
Politika se vyprázdnila. Mladý talent je konkurent, proto se recyklují pořád stejní lidé, myslí si Havlík
-
V modelu Kantaru oproti loňskému roku výrazně posílili Motoristé, naopak oslabilo ANO i koalice Spolu